De vraag

De op zee gevangen schol moet worden schoongemaakt en gestript. Dit proces gebeurd aan boord van het schip en afhankelijk van de weersomstandigheden. Het strippen van de schol is handwerk , dus tijdintensief en kost veel aan uren en mankracht. Met de hand kunnen per minuut kunnen 10 tot 15 schollen worden gestript. Probleem is echter dat voor dit werk moeilijk personeel is te krijgen. De vraag ontstond of dit werk ook machinaal kan worden uitgevoerd onder dezelfde omstandigheden aan boord van het schip.

De klant

Fieret machinebouw en revisie ontwikkelt, fabriceert, installeert en onderhoudt complete machines voor het verwerken van haring, sprot, sardines en schol.

De oplossing

Met deze vraag zijn wij aan de slag gegaan. In samenwerking met de visserij hebben wij een compacte machine ontworpen die verschillende groottes schol kan verwerken. De grote winst met deze machine is dat er nu 60 schollen per minuut kunnen worden gestript met maar één mankracht. Het resultaat is dat er minder personeel nodig is, de werkomstandigheden beter zijn en de vangst van schol beter kan worden gedaan. Hierdoor ontstaat meer rust en minder zwaar werk voor de vissers.

Kopje koffie?

Benieuwd wat van Lagen voor u kan betekenen? Vul uw gegevens in voor een gratis afspraak.